Japonya'da Kör Maymun İnsan Kök Hücreleriyle Görmeye Başladı! Bilim Dünyasında Bir İlk!

Bilim dünyasında bir ilk bu: Japonya’da kör bir maymunun gözünün retina tabakasındaki delik insan kök hücreleriyle kapatılarak görmesi sağlandı. Bunun özellikle yaşa bağlı olarak görme gücü çok zayıflamış insanlar için büyük bir umut kaynağı olacağı belirtildi.

 

Operasyon Kobe kentindeki göz hastanesinde Doktor Michiko Mandai ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Amaç, özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan retina tabakasındaki deliğin onarılmasıydı. Çünkü yaşlandıkça göz boşluğunu dolduran şeffaf ve jelantinli madde bazen büzüşüyor ve gözün arkasında, retinanın merkezi bölgesinde yırtılmalara neden oluyor.

 

Gözdeki bu delikler kör etmiyor ama görüş alanında fluluklara yol açıyor. İşte kök hücre bu noktada devreye giriyor.  Japon bilim ekibi delikleri kapatmak veya onarmak için gözde mevcut hücreler yerine bir insan embriyosundan alınmış retina hücrelerini laboratuvar ortamında yetiştirdiler ve bir maymunun görme yetisini yitirmiş sağ gözüne naklettiler.

 

Böylece hayvanın görme kabiliyeti en az 10 kat artmış oldu. Ama daha sonra zavallı hayvanın gözü çıkarıldı. Çünkü retina tabakası yeni hücreler üretmişti. Nereden geliyordu bu hücreler? Cevabını bulamadılar. Şimdi bu esrarı çözmeye çalışıyorlar. Ama olan maymuna oldu: Bilimsel araştırmalar uğruna bir gözünü yitirdi.