Rahim Ağzı Kanseriyle Mücadelede 20 Yılda Büyük İlerleme Kaydedildi! Tedavi İçin Yeni Umut!

İngiltere’deki 'University College London' araştırmacıları rahim ağzı kanserinden ölümleri yüzde 40 azaltacak yeni bir tedavi geliştirdiler. Bir başka iyi haber: Tedavide hiçbir pahalı ilaç kullanılmadı. Sadece mevcut tedavilerin uygulanma sırası değiştirildi.

 

Bilim insanları İngiltere, İtalya, Meksika, Brezilya ve Hindistan kökenli 500 kadını 2012-2022 yılları arasında, 10 yıl boyunca izlediler. Kadınların yarısına 1999’dan bu yana rahim ağzı kanseri tedavisinde kullanılan kemoterapi uygulandı. Bu tedavide hem kemoterapi, hem de radyografi birlikte yürütülüyor. Çünkü kemoterapi radyografinin etkisini güçleniyor. Kadınların öbür yarısına ise önce kısa bir kemoterapi yapıldı, daha sonra kemoradyoterapi denilen, kemoterapi ve radyografi birlikte yürütüldü.

 

Sonuçlar çok umut verici: İkinci grup kadınlarda ölüm riski yüzde 40, beş yıl sonra hastalığın nüksetmesi oranı ise yüzde 35 azaldı. İlk gruptaki kadınların yüzde 72’si beş yıl sonra hala hayattaydı ve yüzde 64’ünde kanser vücuda yayılmadı veya nüksetmedi. İkinci gruptaki kadınlarda ise beş yıl sonra hayatta kalma oranı yüzde 80,  kanserin nüksetmemesi veya vücuda yayılmaması oranı ise yüzde 72’ydi. Yine ikinci gruptan 5 kadın ise tedaviden 10 yıl sonra kanseri tamamen yendiler.

 

İngiliz araştırmacılara göre, bu yeni tedavi hızla tüm dünyada uygulanabilir ve binlerce kadının hayatı kurtarılabilir.



Etiketler: