Uzayda Kalp Atışları İki Kat Yavaşlıyor!

ABD’deki John Hopkins Üniversitesi araştırmacıları uzayda astronotların yaşadıkları kalp sorunlarına ilişkin bir araştırma yayınladılar.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Buna göre, uzayda astronotların kalp hücreleri iki kat daha yavaş atıyor. Bu da iltihaplanmaya ve düzensiz kasılmalara yol açıyor. Bu buluşlar gelecekte uzun süreli uzay yolculukları için kalp sağlığı sorunlarının çözümünün ne denli önemli olduğunu gösteriyor.

 

Uzayda insan vücudu her türlü güç koşullarla karşı karşıya kalıyor: Radyasyon, aşırı sıcak veya aşırı soğuk ısılar, hava yokluğu… O nedenle kalbin sağlam olması gerekiyor. Son olarak ABD’de Batimore kentinde bulunan John Hopkins Üniversitesi araştırmacıları astronotların bu elverişsiz koşullara ek olarak kalp sorunlarıyla da karşı karşıya kaldıklarını belirledi.

 

Vardıkları sonuç: Uzay yolculukları kalbe yaramıyor. Aslında bu pek şaşırtıcı değil. Uzay sadece insan değil, tüm yaşam biçimleri için düşman bir ortam. Araştırmacılar uzay yolculuğunun insan kalbine olumsuz etkilerini incelemek için Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden astronotların kontrollerinden yararlandılar.

 

Bu astronotların kitle çekim gücünün iyice düşmüş olması nedeniyle kas körelmesi gibi sorunlar yaşamalarının yanı sıra, başka bir şey daha keşfettiler: Bu astronotlar dünyaya döndüklerinde kalp kaslşarının zayıflamış olduğu, kalp atışlarının düzensiz hale geldiği fark edildi. Ancak dünyaya dönmelerinden bir süre sonra her şey normale dönüyor. Sadece kalp atışlarının düzene girmesi biraz daha zaman alıyor.