Sadi Somuncuoğlu Kimdir? Nerelidir? Neden Gündemde? Neden Öldü?

Sadi Somuncuoğlu kimdir? Eski bakan ve gazeteci Sadi Somuncuoğlu ile ilgili bilgiler sosyal medyada ve internette kullanıcılar tarafından sıklıkla merak edilmeye başlandı. Peki Sadi Somuncuoğlu kimdir? Nerelidir? Neden gündemde? Neden öldü? Cevaplar haberimizde..

 

Sadi Somuncuoğlu kimdir? Eski bakan ve gazeteci Sadi Somuncuoğlu ile ilgili bilgiler sosyal medyada ve internette kullanıcılar tarafından sıklıkla merak edilmeye başlandı. Peki Sadi Somuncuoğlu kimdir? Nerelidir? Neden gündemde? Neden öldü? Cevaplar haberimizde.. 

 

sadi somuncuoglu kimdir nerelidir neden gundemde neden oldu

 

Sadi Somuncuoğlu kimdir? Nerelidir? Neden öldü?

 

Sadi Somuncuoğlu kimdir? Tedavi gördüğü hastanede kansere yenik düşerek vefat eden eski bakan ve gazeteci Sadi Somuncuoğlu 1940 yılında, Aksaray’da dünyaya gelmiştir. Somuncuoğlu, ilk ve orta öğrenimlerini memleketi Aksaray’da görmüştür. Yükseköğrenim ve Lise eğitimine ise Ankara'da devam etmiştir. Genç yaşlarında Türk Ocakları'na dahil olan Somuncuoğlu burada birçok faaliyete katılmıştır. 1965 yılında “Bab-ı Ali’de Sabah” isimli bir gazete çıkarmaya başladı. Genç yaşta Türk Ocağı faaliyetlerine katılmış olması, onun çeşitli Türkçü aydınlarla görüşmelerine ve sohbetlerine katılma olanağı tanımıştır. 

 

1967 yılında aktif siyaset hayatına başlayan Somuncuoğlu 1969 yılında Milliyetçi Hareket Partisi’nin Anada Kongresinde Genel İdare Kurulu üyeliğine seçilmiştir. 12 Mart 1971 tarihine kadar MHP üyesi ve yanlısı gençlerin eğitim ve teşkilatlanması için çalışmıştır. 1994-1995 yılları arasında da Türk Ocaklarının başkanlığını yapmıştır. 1967 ve 1969 yılları arasında Alparslan Türkeş’in talimatı ile Türkiye’de bulunan tüm fakülte ve yüksek okullarda Ülkü Ocakları’nı kurmuştur. 1969 yılında İbrahim Metin ve Halil Özyıldız ile birlikte “Devlet” dergisini çıkarmaya başlamıştır. 1970 yılında Ülkü Ocakları Birliği’nin kuruluşunda görev almıştır. 

 

1977 yılında TBMM’de Niğde Milletvekili olarak görev yapmıştır. 1995 yılındaki genel seçimlerde ise Anavatan Partisi’nden Aksaray milletvekili seçilmiştir. Milletvekili seçildikten sonra Anavatan Partisi'nden ayrılan Somuncuoğlu MHP'ye geçiş yapmıştır. 1999 yılında yapılan seçimlerde MHP'den bir kez daha milletvekili seçilmiştir. 57. Koalisyon Hükümeti döneminde MHP’den devlet bakanı olarak görev yapmıştır. MHP Genel Başkanı’nın aksi yöndeki kararına rağmen Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması MHP içerisinde oldukça büyük tepkilere neden olmuştur. Bu yüzden 8 Mayıs 2000 tarihinde bakanlık görevinden azledilmiştir. 

 

Aktif siyaset hayatını bıraktıktan sonra köşe yazılarına ve kitaplarına ağırlık veren Sadi Somuncuoğlu’nun yayımlanmış 7 kitabı vardır. Ayrıca Milli Düşünce Merkezinin genel başkanlığını ve Yeniçağ gazetesinde de köşe yazarlığı yapmıştır. Somuncuoğlu’na bir süre önce kanser teşhisi konmuştu. Kanser tedavisi için Ankara’da Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Tüm tedavilere rağmen kansere yenik düşerek hayatını kaybetti.