Küresel Isınmanın İlk Faturası Tayland'ın Başkenti Bangkok'un Taşınması Gündeme Geldi!

Tayland, küresel ısınma nedeniyle okyanusların seviyesinin yükselmesinin tehdit ettiği Bangkok’u taşımayı planlamaya başladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Tüm veriler Bangkok’un yüzyılın sonundan önce okyanus tarafından yutulacağını gösteriyor. Zaten başkentin büyük bölümü daha şimdiden yağmur mevsiminde sular altında kalıyor.

 

İklim ve Çevre Bakan Yardımcısı Pavich Kesavawong, küresel ısınma nedeniyle Bangkok’un iklim değişikliğine uyum sağlayamamasından korkuyor.,”Sanayileşme derinin başlamasından bu yana ortalama hava sıcaklığının 1,5 derecenin üstüne çıkması  limitini çoktan aştığımızı düşünüyorum” diyor.

 

Bangkok Belediyesi bu kaçınılmaz sonu erteleyebilmek için çeşitli önlemler düşünüyor.Örneğin, Hollanda’da olduğu gibi, setler inşa etmek. Pavich, “Başkenti taşımayı da ciddi olarak tartışıyoruz. Ancak sorun çok karmaşık” diye anlatıyor ve ekliyor:

 

“Bence bu iyi bir tercih. Çünkü bu şekilde başkenti bakanlıklar bölümü, iş mahalleleri olarak ayırabiliriz. Bangkok elbette başkent olarak kalacak ama ticaret bölgeleri başka yerlere gidecek.”

 

Tayland’dan önce bi çözümü benimseyen bir başka ülke daha var: Endonezya.  Cakarta’nın yerine inşa ettiği yeni başkenti Nusantara’ya bu yıl içinde taşınacak. Çünkü korkunç hava kirliliğinin yaşandığı Cakarta ayrıca yavaş yavaş sulara gömülüyor.

 

Başkenti taşımanın maliyeti 29,5-32,3 milyar Euro arasında hesaplanıyor.