Ä°ÅŸte Dünyanın En Büyük Uçak Gemileri! Her Biri Deniz Canavarı!

Bir ülkenin denizlerdeki gücü sahip olduÄŸu ve tüm okyanuslarda cirit attırdığı uçak gemileriyle ölçülüyor.

 

Peki en büyük uçak gemileri hangi devletin deniz kuvvetlerinde ve boyutları ne? Ä°ÅŸte baÅŸdöndürücü rakamlar…

 

1-USS GERALD FORD: BÜYÜKLERÄ°N EN BÜYÜÄžÜ

 

Dünyanın en güçlü ordusu olan ABD silahlı kuvvetleri elbette en büyük ve en ağır uçak gemisine sahip olmak zorunda. “USS Gerald R. Ford” iÅŸte bu gücü simgeliyor. 333 metre boyunda, 112 bin ton ağırlığında, 80 uçak alıp taşıyabiliyor. 2020’de hizmete giren uçak gemisi ayrıca 4.300 kiÅŸilik mürettebat barındırabiliyor. Ä°ki nükleer reaktörle çalışan gemi saatte 55,6 kilometre yol alabiliyor.

 

2-ÇÄ°N’Ä°N Ä°LK UÇAK GEMÄ°SÄ°: LÄ°AONÄ°NG

 

2017’de hizmete giren “Liaoning” aslında Sovyetler BirliÄŸi’nin “Varyag” adlı bir uçak gemisiydi. Sovyetler BirliÄŸi dağılınca Ukrayna’ya kalmıştı. “Amiral Kuznetsov”un ikiziydi. Çin satın alıp yeniledi. 7 yıldır Çin deniz kuvvetlerinde görev yapan gemi 59 bin ton ağırlığında. Boyu 304,5 metre ve 50 uçak alabiliyor. Saatteki hızı 59,2 kilometreye ulaÅŸabiliyor. 2.500kiÅŸilik mürettebata ev sahipliÄŸi yapabiliyor.

 

3-HMS QUEEN ELÄ°ZABETH: Ä°NGÄ°LÄ°ZLER’Ä°N GÖZBEBEĞİ

 

“HMS Queen Elzabeth”, Ä°ngiliz kraliyet deniz kuvvetlerinin gurur kaynağı. 284 metre uzunluÄŸunda, 65 bin ton ağırlığında, 40 savaÅŸ uçağı taşıyabiliyor, saatte 50 kilometre hız yapıyor, 1.450 kiÅŸilik mürettebatı barındırabiliyor.

 

4-FRANSIZLAR’IN UÇAK GEMÄ°SÄ°: CHARLES DE GAULLE

 

Fransa da dünyanın en güçlü ve en eÄŸitimli ordularından birine sahip. Deniz kuvvetlerinin “Amiral gemisi” olarak gördükleri “Charles de Gaulle” uçak gemisi iki nükleer reaktörle çalışıyor. 262 metre uzunluÄŸunda ve 42 bin ton ağırlığında. 40 uçak ve 2 bin kiÅŸilik mürettebata ev sahipliÄŸi yapabiliyor.

 

2038’de emekliye ayrılması planlanan “Charles de Gaulle” uçak gemisinden nöbeti 75 bin ton ağırlığında halefi devralacak.

 

Son bir not: ABD deniz kuvvetleri “Gerald R. Ford”un yanı sıra, nükleer reaktörle çalışan bir  çok uçak gemisine daha sahip. Ä°ÅŸte adları: Nimitz, Dwight D. Eisenhower, Carl Vinson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln, George Washington, John C. Stennis, Harry S. Truman, Ronald Reagan, George H. W. Bush.



Etiketler: