Hunter Biden'ın 'Kokain Silah Ve Yalan Ä°fade' Ä°çeren Mahkumiyeti Joe Biden Ä°çin Ne Anlama Geliyor?

ABD BaÅŸkanı Joe Biden’ın oÄŸlu Hunter Biden, ateÅŸli silah edinirken uyuÅŸturucu kullandığını gizlemek dahil 3 suçlamadan yargılandığı federal davada suçlu bulundu.

 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Biden, federal savcılar tarafından, ateÅŸli silah satın alırken yalan ifade vermek ve bu yolla silah edinmekle suçlanıyordu. 54 yaşındaki Biden'a, 2018’de, ateÅŸli silah satın alırken doldurduÄŸu formda, uyuÅŸturucu kullanmadığını beyan ederken yalan söylediÄŸi gerekçesiyle 2 yalan ifade suçlaması yöneltilmiÅŸti. Üçüncü suçlama, Biden’ın bu yalan ifadelerle yasadışı bir ÅŸekilde silah edinmiÅŸ olmasıydı. Biden söz konusu silahı aldıktan sonra 11 gün taşıdı. SoruÅŸturma, Biden’ın o dönemki kız arkadaşının, silahı bir marketin arkasındaki çöpe atarken güvenlik kamerasına yakalanmasıyla baÅŸladı. Silahı aldığı sırada Biden, kokain bağımlısıydı.

 

Söz konusu davada görevdeki bir baÅŸkanın oÄŸlunun suçlu bulunmuÅŸ olması da bir ilk olarak kayda geçti. Bu durum eski BaÅŸkan Donald Trump’ın sus payı davasında suçlu bulunması ve bunun da Amerikan tarihinde bir ilk olması açısıyla da ele alınıyor. Amerikan yasalarına göre ateÅŸli silah satın alırken doldurulan formlarda yalan beyanda bulunmak federal bir suç. Geçen Haziran ayında savcılar ve Biden’ın avukatları arasında bir ceza anlaÅŸmasına varılmıştı. Ancak yargıç, anlaÅŸmaya itiraz edip, bozdu. Biden'ın yargılandığı davada verilebilecek en yüksek ceza 25 yıl.

 

BBC'nin konuÅŸtuÄŸu hukuk uzmanları Biden'a en fazla 20 ay hapis cezası verilmesini bekliyor. Güney Texas Üniversitesi'nden hukuk profesörü Dru Stevenson, söz konusu suçlamalar için yüksek cezaların ancak ciddi sabıkaları olan kiÅŸiler için verildiÄŸini kaydediyor. Uzmanlar Biden'ın daha önce sabıkası olmamasının da hapse girmesini engelleyebileceÄŸini söylüyor. Hunter Biden vergi kaçırmakla suçlandığı bir davada da yargılanıyor.

 

Seçime etki eder mi?

 

BBC'nin Washington muhabiri Anthony Zurcher kararın olası sonuçlarını deÄŸerlendiriyor:

 

Hunter kararının Amerikalıların Kasım’da oy verecekleri ismi deÄŸiÅŸtirmesi pek mümkün görünmüyor. Oy pusulasında Hunter’ın deÄŸil babasının adı yer alacak. BaÅŸkan Biden’ın oÄŸlunun iÅŸlediÄŸi suçlarla baÄŸlantılı olduÄŸuna dair hiçbir kanıt yok. Ve kamuoyunun bu davayı yakından takip ettiÄŸine dair de çok az kanıt var. Biden oÄŸlunun suçlu olduÄŸu hükmünü içeren karar açıklandıktan sonra, farklı sorumluluklarına iÅŸaret eden bir bildiri yayınladı ve “Ben baÅŸkanım ama aynı zamanda bir babayım” dedi. OÄŸlunu desteklemeye devam ettiÄŸini ve onunla bugün geldiÄŸi noktada gurur duyduÄŸunu ekledi.

 

Geçen hafta Ä°kinci Dünya Savaşı anma törenleri için Fransa'da bir soruya verdiÄŸi yanıtta, oÄŸlu için af yetkisi kullanmayı düÅŸünmediÄŸini söylemiÅŸti. Biden jürinin kararını kabul edeceÄŸini de sözlerine ekledi ki bu, Donald Trump'ın kendi mahkumiyetini hileli bir karar olarak nitelediÄŸi açıklamalarıyla tezat oluÅŸturuyor. Trump'ın Hunter Biden kararı için yaptığı açıklama da oldukça farklıydı. Eski baÅŸkanın seçim kampanyası ekibi tarafından yayınlanan açıklamada Trump, davayı küçümseyen imalarda bulundu. Bu davanın, Biden ailesi tarafından iÅŸlenen daha ciddi suçlardan “dikkat baÅŸka tarafa çekmeyi” amaçladığı savunuldu. Bu iddia baÅŸka Cumhuriyetçi Partililer tarafından da dile getirildi.

 

Güney Carolina'dan Kongre Üyesi Nancy Mace, Hunter Biden kararısıyla “eÅŸitlik varmış görüntüsü” verilmenin amaçlandığını savundu. Trump davası baÅŸtan sona partiler arası bir kavga ekseninde yaÅŸandı. Cumhuriyetçiler duruÅŸmayı kınamak noktasında eski baÅŸkanın arkasında sıraya girdi. Hunter'ın mahkumiyeti farklı hislerle sonlandı. GeçmiÅŸi dramalarla dolu Biden ailesi için bu mahkumiyet, bir karanlık dönemin daha vardığı noktayı gösteriyordu. Ancak Eylül ayında yapılacak bir baÅŸka yargılama, duygusal yönü yoÄŸun bu davadan farklı olabilir. Hunter'ın uluslararası iÅŸ iliÅŸkileri ve baÅŸkanla olan mali baÄŸları, Joe Biden’ı sürekli Cumhuriyetçilerin merceÄŸinde kalmasına yol açtı. Bu dava seçime giden baÅŸkana daha fazla zarar verebilir. UyuÅŸturucu bağımlılığı ve sonuçları birçok Amerikalının hayatına etkiliyor. Ancak mali usulsüzlük ve vergi kaçakçılığı iddiaları seçmende daha az sempati uyandırabilir.