CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Meclis'te KonuÅŸtu! 'Ä°srail'in Saldırganlığı Türkiye'yi De Ä°çine Almaktadır!'

ErdoÄŸan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üçüncü yasama yılı açılışında kürsüden açıklamalarda bulundu.

 

Euronews'te yer alan habere göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) üçüncü yasama yılının açılışı Salı günü baÅŸkent Ankara'daki binada düzenlendi. Kürsüde konuÅŸma yapan isimlerden CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ä°srail'in Lübnan'daki Hizbullah militanlarına yönelik baÅŸlattığı kara harekatına deÄŸinip, 'saldırganlığın Türkiye'yi de içerdiÄŸini' söyledi.

 

ErdoÄŸan, "VadedilmiÅŸ topraklar hezeyanıyla hareket eden Ä°srail yönetiminin, Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceÄŸi yer bizim vatan topraklarımız olacaktır" dedi.

 

"Ä°srail saldırganlığı Türkiye’yi de içine almaktadır. Vatanımız, milletimiz, bağımsızlığımız için bu devlet terörüne elimizdeki her imkanla karşı duracağız" diye ekledi.

 

Lübnan'ın güneyindeki kara harekatının 'önceki harekatlar gibi olmayacağını' belirten CumhurbaÅŸkanı, "Tüm kuruluÅŸlar daha fazla vakit kaybetmeden Ä°srail'i durdurmalıdır. Biz Türk milleti olarak Lübnanlı kardeÅŸlerimizi bu zor günlerinde yalnız bırakmayacağız, kendilerini destekleyeceÄŸiz" ifadelerini kullandı.

 

Ne olmuÅŸtu?

 

Ä°srail, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarını hedef alan ve yaklaşık 1000 kiÅŸinin ölümüne yol açan iki haftalık devam eden saldırıları sırasında Bekaa'nın merkezi, doÄŸusu ve batısı ile güneyinde ve baÅŸkent Beyrut'un güney banliyölerinde onlarca saldırı düzenlendiÄŸini bildirdi.

 

Yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmalarda, Ä°srail ordusu pazartesi günü ilk kez Beyrut'un merkezini hedef aldığı belirtildi. Güvenlik endiÅŸeleri nedeniyle yüzlerce kiÅŸi ülkelerini terk ederek, uçak seferleriyle Türkiye'ye gelmeye baÅŸladı. Middle East Airlines'ın internet sitesinde, Beyrut'tan Ä°stanbul'a olan tüm uçuÅŸlarının pazartesi günü tükendiÄŸi belirtildi.

 

Hava saldırılarının artmasından dolayı 14 havayolu ÅŸirketi Beyrut uçuÅŸlarını askıya almak zorunda kaldı. Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Havayolları, Beyrut seferlerini karşılıklı olarak iptal etti. THY, 6 Ekim'e kadar seferlerin karşılıklı olarak iptal edildiÄŸini duyurdu. Middle East Airlines'ın, Lübnan'a uçuÅŸların askıya alınmasıyla oluÅŸan boÅŸluÄŸu doldurmak için ek seferler düzenlediÄŸi belirtildi.

 

Reuters haber ajansına konuÅŸan Beyrut'ta yaÅŸayan 33 yaşındaki Aref Arhad, pazartesi günü Ä°stanbul'a vardığını belirterek, "Lübnan'da durum çok kötü. SavaÅŸ çarpıcı biçimde yayılıyor ve Beyrut'ta çok sayıda bombalama yaÅŸanıyor. Bütün gece gökyüzünde uçuÅŸ seslerini duyuyoruz" dedi.

 

Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden konuya iliÅŸkin salı günü yayınlanan açıklama metninde, "Ä°srail’in Lübnan’a kara saldırısı baÅŸlatarak bu ülkenin egemenliÄŸini ve toprak bütünlüÄŸünü ihlal etmesi, hukuksuz bir iÅŸgal giriÅŸimidir. Bu saldırının bir an önce sona ermesi ve Ä°srail askerlerinin Lübnan topraklarından çekilmesi gerekmektedir" ifadelerini yer verildi.

 

'Adalet sarsılırsa devlet sarsılır'

 

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, TBMM'deki konuÅŸmasında yeni yasama yılı içerisinde "suçun önlenmesi, infaz ve ıslah konularıyla daha fazla ilgilenilmesi" önerisinde bulunup, "Suçlu ile masum birbirinden ayırt edilmezse suçlu elini kolunu sallayıp gezerken, masum cezalandırılırsa adalet sarsılır, adalet sarsılırsa devlet sarsılır, devlet sarsılırsa milletin bekası tehlikeye girer" vurgusunda bulundu.

 

GeçtiÄŸimiz hafta pazartesi günü Ümraniye'de motosiklet hırsızlığından yakalanan ve sonrasında firar eden ÅŸüphelinin yakalanmasına yönelik operasyon sırasında çıkan arbedede ÅŸüpheli Y.E.G.'nin, polisin silahını alarak ateÅŸ açması sonucunda bir kadın polis hayatını kaybederken ikisi polis olmak üzere üç kiÅŸi yaralanmıştı. Y.E.G.'nin (19) çeÅŸitli suçlardan 26 adet suç kaydı bulunduÄŸu öÄŸrenildi.

 

Yaralılar hastaneye kaldırılırken, 27 yaşındaki kadın polis memuru Åž.Y. tüm müdahalelere raÄŸmen kurtarılamazken, polis K.H.S. ve ÅŸüphelinin annesi P.G. hastanede tedavi edilmiÅŸti.

 

Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre, ÅŸüphelinin suç kayıtları arasında "kasten yaralama," "gasp," "cinsel taciz," "yaÄŸma," "mala zarar verme" yer alıyor.

 

'Enflasyondaki düÅŸüÅŸ devam edecek'

 

ErdoÄŸan ayrıca Türkiye'deki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığına iliÅŸkin, "Önümüzdeki aylarda enflasyondaki düÅŸüÅŸ devam edecek ve milletimiz bu düÅŸüÅŸü çarşıda, pazarda, alışveriÅŸ sepetinde, mutfağında daha fazla hissedecek" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 

"2024'te kredi notu 3 büyük kuruluÅŸ tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu. Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 156 milyar doları aÅŸarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaÅŸtı, artık Türkiye'nin rezerv meselesi yok. Makro dengeler hızla iyileÅŸiyor" diye devam etti.

 

TÜÄ°K verilerine göre 2024 AÄŸustos'ta yıllık enflasyon yüzde 51,97 seviyesine gerilerken, ENAG'a göre ise yıllık enflasyon yüzde 90,35 olarak gerçekleÅŸti.

 

2024 Temmuz ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 61,78 olarak açıklanmıştı.

 

Bağımsız Enflasyon AraÅŸtırma Grubu'nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise, aÄŸustosta Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aylık yüzde 3,47 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 90,35 olarak gerçekleÅŸti.

 

CHP'li vekiller ErdoÄŸan'ı salona girerken ayakta alkışladı, çıkarken alkışlamadı

 

ErdoÄŸan salona giriÅŸ yaparken, ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) pek çok vekili - grup kararını protesto edenler hariç olmak üzere - CumhurbaÅŸkanı'nı ayakta alkışladı ve bu durum muhalefet kanadında tepkilere yol açtı.

 

Konuyla alakalı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, "Makama saygıda bir eksik bırakmayacağımızı söylemiÅŸtik. CumhurbaÅŸkanı'nın yeminine uygun ÅŸekilde, geldiÄŸinde, karşılamamızı ona uygun bir konuÅŸma yapacağını da umarak ayakta yaptık. Makama saygısızlık yapmayacağımızı daha önce defalarca söylemiÅŸtik" ifadelerini kullandı.

 

Özel ayrıca, ErdoÄŸan’ın konuÅŸmasının "bir parti genel baÅŸkanı konuÅŸması sınırları içinde olduÄŸunu" belirtti.

 

“Rahatsız edici söylemler olmamakla birlikte, bizleri rahatsız edecek ya da cevap vermemiz gerekecek söylemler olmamakla birlikte bir parti genel baÅŸkanı konuÅŸmasıydı. O yüzden giderken ayaÄŸa kalkma gereÄŸi duymadık” diye konuÅŸtu.

 

“Hatta bir arkadaşımızın deÄŸerlendirmesi ÅŸu; seneye ya da ondan sonraki sene bizim cumhurbaÅŸkanımıza da yapılmaması açısından önemli bir adım attık. Seneye ya da ondan sonraki sene de ümit ediyorum Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partili bir cumhurbaÅŸkanı seçildiÄŸinde aynı nezaketi gösterecek.”

 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb Ankara'da

 

Ayrıca gün içinde Finlandiya CumhurbaÅŸkanı Alexander Stubb, ErdoÄŸan'ın özel davetlisi olarak iki ülke iliÅŸkilerinin 100. yılı vesilesiyle Ankara'ya geldi. TBMM BaÅŸkanı Numan KurtulmuÅŸ ile görüÅŸen Stubb, öncesinde Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mezarının bulunduÄŸu Anıtkabir'i ziyaret etti.

 

Özel defterde iki ülke arasında imzalanmış Dostluk AntlaÅŸması'ndan bahseden Stubb, "Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin dost ve müttefiki olarak, Finlandiya CumhurbaÅŸkanı olarak, Türkiye'yi Ankara'yı ve Anıtkabir'i ziyaret etmekten onur duyuyorum." ifadelerini kullandı.