Avrupa'da Market Müşterileri Her 10 Kasa Biradan 6'sını Çalıyor!

Avrupa ülkelerinde müşterilerin market alışverişlerinde ürünlerin bir bölümünün parasını ödemeden çıkıp gitmeleri olayının sanıldığından çok daha yaygın olduğu belirlendi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Market güvenliği uzmanı Tom Symons, süpermarket müşterilerinin yüzde 25’inin en az bir ürünün parasını ödemeden alıp götürdüklerini açıkladı. Symons, alışveriş arabalarının içeriğini belirleyen bir sistemle marketlerde son 5 yılda milyonlarca kontrol yaptı “Bira kasalarını konu alan bir araştırmamda, her 10 kutu biradan sadece 4’ünün parasının ödendiğini tespit ettim. Bir başka deyişle, her 10 kasa biradan 6’sı kasiyerlerin gözü önünde çalınıp götürülüyor”diyor ve ekliyor:

 

“İnsanı gerçekten şok eden bu rakama Belçika’da bir hipermarkette bir ay süren kontrollerimiz sonucunda ulaştım. Market sahibi haftada 180 kasabira sattığını sanıyordu. Oysa bunun 110 kasası parası ödenmeden götürülmüştü.

 

Kasiyerin bir alışveriş arabasındaki veya sepetindeki tüm ürünleri görmesi mümkün değil. Kontrollerimiz sırasında elbette parasını ödemediği bir ürünle çıkan bir müşteri gördüğümüzde müdahale ettik. Suçüstü yakalanan müşteri pişkin davranıyordu. ‘Aaa, parasını ödemeden mi çıktım?

 

Unutmuşum, özür dilerim’ gibi. Bazıları daha da ileri gidiyordu: ‘Aldıklarımızın parasını ödeyip ödemediğimizi kasiyer kontrol edecek, biz değil!’ gibi.”

 

Örneğin Belçika’da marketlerin iş hacimlerinin yüzde 1,9’unu çalınan ürünler yüzünden yitirdikleri ortaya çıktı. İspanya’da tablo daha da kötü: Marketlerde ve perakendecilerde yılda 420 milyon Euro’luk ürün çalınıyor. Onları yılda 51 milyon Euro kayıpla AVM’ler, 50 milyon Euro ile konfeksiyon mağazaları izliyor.