Akıl Sağlığınız İçin En Tehlikeli 5 Yiyecek!

Her ne kadar bir bardak veya bir şişe kola eşliğinde yenilen muhteşem bir pizza o an için midenize ve damak zevkinize bayram yaptırsa da psikolojinize etkileri için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Çok yağlı ve çok şekerli yiyecekleri görünce ağzınızın sulanmasını önlemek herhalde pek kolay değil. Ancak yedikten sonra çoğu kez bir pişmanlık duygusuna kapılınıyşor. Bu da moral bozuyor. Sebep-sonuç ilişkisi! Çünkü fermante yiyecekler, kırmızı meyvelen ve silah çikolata bize psikolojik rahatlık sağlarken, diğer yiyecekler özellikle uzun vadede akıl sağlığımıza müthiş olumsuz etkide bulunuyor.

 

Yani, ne kadar baştan çıkarıcı olursa olsun bazı yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor.

 

Nedir onlar? Sayalım:

 

-Şeker: Şekerli yiyecekler tüketilirken bir mutluluk hissi veriyor. Bir çikolata parçası, şöyle bol meyveli ve çikolatalı bir  dilim pasta kimin ağzının suyunu akıtmaz ki? Ancak şeker aynı zamanda huzursuzluk, moralsizlik ve sinirlilik  kaynağı. İngiltere’de son dönemde yapılan bir araştırma, Şekerli yiyecek tüketiminin uzun vadede zihinsel sorunlara, anksieteye ve moral bozukluğuna neden olduğunu kanıtladı.

 

-Yağlı yiyecekler ve yağda kızartılmış patates: Pizza, kızartılmış patates veya tavuk kanadı, size ancak çok kısa bir süre için rahatlamış ve doymuş hissi verebiliyor. Ama hepsi de akıl sağlığı için korkunç zararlı.

 

Neden? Çünkü, bu işlenmiş yiyeceklerdeki trans yağlar bünyede iltihaplanmayı tetikliyor. Yani. Bağırsakların mikrobiyomunda olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bu da en hafif ifadeyle keyfinizi kaçırıyor, daha ileri aşamada moralinizi çökertiyor.

 

-Sentetik renklendiriciler; Şekerden vazgeçen insanların çoğu kola gibi renklendirilmiş sodalı içeceklere yöneliyor. Araştırmalar bu içeceklerin beynin depresyona karşı korunma sistemlerini zayıflattığı, hatta kimilerinde çökerttiğini gösterdi.

 

-Aşırı kafein tüketmek: Bir çok kişi için kahve özellikle sabahları insanın kendisini zinde hissetmesini sağlıyor. Buna hiç bir itiraz yok. Gerçekten de kahvesağlığa faydalı, hatta ömür uzatıyor. Ancak, aşırı tüketimden kaçınmak koşuluyla. Çünkü aşırı tüketilirse, kafein sinir sistemlerini kamçılıyor ve “Kortisol” hormonunun tavan yapmasına yol açıyor. “Kortisol”, stres hormonu. Sinirlilik, telaş, aşırı hareketlilik ve uyku bozuklukları ondan kaynaklanıyor.



Etiketler: