Günün İlk Kahvesini Uyandıktan Ne Kadar Sonra İçmeli?

Son zamanlarda sosyal medyada yayılan bir teoriye göre, günün ilk kahvesini uyandıktan bir, hatta iki saat sonra içmek, sağlık için daha faydalı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ancak bu teoriye karşı çıkan ciddi sayıda gruplar da var. Onlara göre sabah gözünüzü açar açmaz bir fincan kahve içmek, enerjinizi kamçılayarak güne zinde başlamanızı sağlıyor. Hatta onlara göre kahveyi geciktirmek kafeinin salayacağı faydaları da dibe vurduruyor.

 

Gün boyunca vücudumuz “Adenosin”  diye bilinen bir hormon üretiyor. Bu hormonun özelliği gün boyunca uyur gezer etkisi yapmak. Ancak ilk kahveden sonra bu hormonun etkilerini hissetmiyoruz. Bir önemli ayrıntı: Kafeinin sindirilip etkilerinin beyine ulaşması için 20-30 dakika gerekiyor.

 

Uykumuz süresince bünyemizde “Adenosin” hormonu inişe geçiyor ve sabah uyandığımızda en aza düşmüş oluyor. Bu da uyanır uyanmaz bir tas kahvenin sağlayacağı kafein dopingini bloke ediyor. Oysa bir süre beklenirse “Adenosin” düzeyi yükseliyor, bu da kafeinin zindelik veren etkisinden daha iyi faydalanılmasını sağlıyor.

 

O nedenle uyandıktan en az bir saat sonra kahve içilmesini önerenlerin elinde ciddi ve inandırıcı bir  gerekçe bulunuyor.



Etiketler: