27 Üyeli Avrupa BirliÄŸi'nin Bayrağında Neden 12 Yıldız Var?

27 üyeli Avrupa BirliÄŸi’nin bayrağındaki yıldız sayısı kesinlikle üye sayısıyla örtüÅŸmüyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Söz konusu 12 yıldız üyeleri belirtmek için deÄŸil, Hıristiyan kültüründe mükemmelliÄŸi, mutluluÄŸu, ayrıca halklar arasında birlik, dayanışma ve uyumu simgelemek için seçildi. Yani, biraz mistik bir  sayıydı.

 

Ayrıca deÄŸiÅŸmeyen bir bayrak seçilmesi, üye sayısı arttıkça eklenecek yıldızlar nedeniyle gerek bayraklarda, gerekse bürokratik malzemelerde ek maliyetler getirmesini de önledi. Avrupa BirliÄŸi 1957’de 6 ülke tarafından kuruldu: Fransa, Almanya, Ä°talya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg.

 

Üye saysının 12’ye çıkması için 1986’da Ä°spanya’nın birliÄŸe katılmasını beklemek gerekecekti. Ancak bu yanıltıcı bir bilgi. Çünkü daha Avrupa BirliÄŸi’nin kurulmasından çok önce, 1955’te Avrupa Konseyi, sonra 1957’de Avrupa Ekonomik TopluluÄŸu oluÅŸturulduÄŸunda merkezlerin kapısında mavi zemin üstüne iÅŸlenmiÅŸ 12 sarı yıldızla bayrak dalgalanıyordu.

 

Çünkü yukarıda da belirttiÄŸimiz gibi, 12 yıldız Katolik inancının, bizim Tarsus’ta doÄŸmuÅŸ ve Hıristiyanlığın gerçek kurucusu kabul edilen Saint Paul’ün 12 kız kardeÅŸ simgesinden geliyor.