Wagner'in Kurucusu Prigojine'nin Mezarına Dev Bir Heykel Dikildi!

Paralı asker veya uluslararası tanımıyla “Lejyoner” grubu “Wagner”i kuran ve Rusya ordusuna karşı isyana kalkıştıktan 2 ay sonra, 2023 Ağustos’unda bir uçak kazasında hayatını kaybeden Yevgeniy Prigojine’in Saint Petersbourg’taki mezarına büyük bir bronz heykeli konuldu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Prigojine’in mezarında onu ayakta temsil eden heykelinin konulduğu gün onlarca sempatizanı akın etti ve çiçek bıraktı. Mezara gelenlerin çoğu Askeri kıyafetler giymişti, yüzleri kapalıydı. 2000’lerin başında Rus ordusunun karavanalarını hazırlama ihalelerini kazanan  Prijojine 2014’te “Wagner” lejyoner ordusunu kurmuştu. Başlangıçta Rusya istihbarat servisleri adına Afrika ve Orta-Doğu’da faaliyet gösteren “Wagner”, 2022 başından itibaren Ukrayna’da savaşa dahil olmuştu.

 

Eskiden Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın çevresinde yer alan Prigojine, 2023 Haziran’ında adamlarına Moskova’ya yürümeleri emrini verince Kremlin’in defterinden silinmişti. Prigojine’in öfkesinin nedeni Rus ordusunun komuta kademesinin yeteneksizliği ve çürümüşlüğüydü. Rus Genekurmayı’nı ayrıca Ukrayna savaşındaki gerçek durumu Putin’den gizleme suçluyordu.

 

Her ne kadar Prigojine ve adamları uzun süre kararsızlık geçirmeleri sonci Moskova’ya ulaşamadılarsa da, onların bu hamlesi Putin içen 25 yıllık iktidarının en tehlikeli anları oldu. İki ay sonra, 2023 Ağusutos’unda, Prigojine, Moskova’dan Saint Petersburg’a giderken uçağının düşmesi sonucu öldü. Putin, kazada herhangi bir rolü olduğunu reddetti, Prigojine’i yetenekli ama hatalar yapmış biri olarak tanımladı. Daha sonra “Wagner” grubunun birçok üyesi orduda ve diğer askeri yapılarda eritildi.



Etiketler: