Türkiye’nin İlk Kadın Gazetecisi Kimdir?

İlklere İmza Atan Kadın: Selma Rıza Feraceli!

 

Cumhuriyet tarihinin ilham olan kadınlarından Selma Rıza Feraceli, 1872’de İstanbul’da dünyaya geldi babası Şura-yı Devlet ve Meclis-i Ayan üyelerinden Ali Rıza Bey, annesi ise Avusturyalı Macar asıllı bir ailenin kızı Naile Hanım’dır.

 

Selma, çiftin yedi çocuğundan evin en küçüğüdür. Evde özel ders alarak yetiştirildi. İyi derece Fransızca öğrendi. Selma Rıza’nın ağabeyi ise yakından tanıdığımız İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurucularından Ahmed Rıza Bey’dir. Ahmed Rıza Bey, Paris'teki Jön Türkler'in liderliğini üstlenmiştir. Kız kardeşi de ağabeyinin yanına Paris’e giderek, Sorbonne Üniversitesi'nde eğitim almıştır. Sorbonne Üniversitesi’nde okuyan ilk Türk olarak bilinir ayrıca Selma Rıza, İttihat ve Terakki'nin ilk ve tek yeminli kadın üyesidir. ‘Meşveret’ gazetesinde yazmaya başlayarak Türkiye’nin ilk kadın gazetecisi olarah tarihe adını yazdırmıştır.

 

1899 yılından itibaren “sosyal açıdan kadın” konusunu kaleme aldığı için bu konuda bir uzman kabul edildi. 1908’de İstanbul’a geri dönen Selma Rıza, ‘Hanımlara Mahsus Gazete’ ve ‘Kadınlar Dünyası’ gibi yayın organlarında yazılar yayımladı.

 

Meşrutiyet'in ilanından sonra yeniden canlanan Hilal-i Ahmer Cemiyeti'inde beş yıl boyunca çalıştı ancak görüş ayrılıkları nedeniyle buradan ayrıldı.

 

Adile Sultan Sarayı’nın Türkiye’nin ilk yatılı kız lisesi olarak açılmasına katkıda bulunan Selma Rıza, 1931 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

 

 

Cumhuriyet tarihinde ilklere imza atan tüm kadınlara saygılarımızla...