RTÜK Yasası ve Akıldaki Sorular!

Youtube'da yayınladığı sinema ve dizi eleştirileri ile geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Murat Soner, yayınladığı videosunda bu kez yeni çıkan RTÜK yasası ile ilgili akıllara takılan soruların yanıtlarını verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sinema ve dizi eleştirileri ile geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Murat Soner, yayınladığı videosunda bu kez yeni çıkan RTÜK yasası ile ilgili akıllara takılan soruların yanıtlarını verdi. Netflix Blu TV gibi platformlarda sansür olacak mı?, RTÜK’ün bu yasayı çıkarmasındaki amaç ne?, Netflix, Blu TV, Puhu TV ve Youtube kapanıyor mu?, RTÜK Yotube’u nasıl denetleyecek?, RTÜK bütün Youtuberlardan para mı alacak? Son zamanlarda bu sorular çok soruluyor ve o kadar çok geyik döndü ki, bu konuda bilgilendirici bi kaynak olsun diye ünlü Youtuber bu videoyu yayınlamaya karar verdi.. Ne vasıfla derseniz, 20 yıl radyo programı yapmış, televizyonlarda seslendirmenlik yapmış RTÜK’ten zamanında uyarı bile almış biri olarak yapıyor.

 

Gelelim RTÜK yasasına. Nedir RTÜK, uzun adıyla Radyo Televizyon Üst Kurulu. Ama yeni yasayla çaktırmadan RİTÜK olmuş kurumun ta kendi.

 

Netflix ve Blu TV gibi platformlarda sansür olacak mı?

 

Bu videonun yayınlanmasından bir kaç saat önce RTÜK başkanı tarafından yapılan açıklama şu şekildeydi. Anayasamızda sansür açıkça yasaklanmıştır, hiç bir kişi ya da kurum sansür uygulayamaz. Yani sadece denetlenecek deniyor.

 

Peki RTÜK sansür yapmayacaksa bu yasayı neden çıkarttı?

 

Soner’e göre ve eldeki verilere göre RTÜK bu yasayı para için çıkardı.

 

RTÜK her televizyon kanalı ve her radyodan bir lisans bedeli ve reklam gelirlerinden de %1 oranında pay alır. Peki Soner, en son ne zaman televizyon seyrettiniz diye bi soru sorsa, belki bi çoğunuz “Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım’ın ortak yayınında açtıydım” diyebilir. Evet bu, dünyada en çok siyasetin konuşulduğu ülke olduğumuz gerçeğini gösterse de bi başka şeyi daha gösteriyor. Biz artık televizyon izlemiyoruz. Televizyon kanalları birer birer kapanmaya, izleyicinin gittiği yere internet ortamına geçmeye başladığı anda reklam verenler de değişen bu alışkanlıkla birlikte reklamlarını daha çok internete vermeye başladı. Ve geçtiğimiz yılın sonlarına doğru RTÜK’ün, gelirlerinin düştüğü haberleri çıkmasının hemen artından da bu kanun tasarısı geldi. Yani reklam verenler internete kayınca RTÜK de internete kaydı.

 

Gelelim diğer soruya; Netflix, Blu TV, Puhu TV ve Youtube kapanıyor mu?

 

Eğer bu bahsi geçen kurumlardan Netflix ve benzeri Apple TV Plus ya da Disney Plus gibi platformlar Türkiye’de şirket kurmayı kabul etmezlerse kapanma gibi bir durum gerçekleşebilir tabii ki, ama bu şirketler için kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez cümlesini kurabiliriz, çünkü Avrupa’nın resmi kayıtlara göre 3. En kalabalık ülkesi Türkiye onlar için çok büyük bir pazar. Ve kaldı ki, Netflix de aynı şeyleri söyledi. Türkiye’de devam edeceklerini, racon neyse ona uyacaklarını.

 

RTÜK Yotube’u nasıl denetleyecek?

 

Burada asıl soru Youtube kendini denetleyebiliyor mu?

 

RTÜK bütün Youtuberlardan para mı alıcak?

 

Soner tam 20 yıl radyoda program yaptı. Yayın yaptığı bütün radyolar RTÜK’e para ödüyordu. Ama kendisi hiç ödemedi. Hiç bir TV programcısı da bugüne kadar RTÜK’e para ödemedi. Doğal olarak bu RTÜK payını Youtube ödeyecek.

 

Detayları aşağıda bulabilirsiniz.