Kıyafet Yatırım Aracı Oldu! Nasıl Mı? İşte Detaylar!

Dünya piyasasında yaşanan ekonomik sıkıntılar hemen hergün fiyatların artmasına neden olurken, bu durum, konut ve otomobilin ardından hazır giyimi de yatırım aracı yaptı.

 

Dünya piyasasında yaşanan ekonomik sıkıntılar hemen hergün fiyatların artmasına neden olurken, bu durum, konut ve otomobilin ardından hazır giyimi de yatırım aracı yaptı. Son dönemde yaşanan küresel ekonomik sıkıntı hemen herşeyin fiyatlarında yükselmelere neden olurken, sürekli artan fiyatlar konut ve otomobilin ardından hazır giyim sektörünü de yatırım aracı haline getirdi. 

 

Sürekli artan fiyatlar, konut ve otomobilin ardından hazır giyimi de yatırım aracı yaptı. Bu durum perakende sektöründe ihtiyaç dışı tüketimi tetiklerken, ikinci el piyasasında da hareketliliğe yol açtı. Tüm dünyada yaşanan yüksek enflasyon, tüketim alışkanlıklarında da önemli değişimlere yol açtı. Bu değişimlerden biri de ihtiyaç dışı tüketimde yaşanan artış. Salgın döneminde stok eğilimi olarak karşımıza çıkan söz konusu gelişme, şimdiler de fiyat hassasiyeti nedeniyle yeniden kendini gösterdi. Ürünlere zam geleceği ve bir daha aynı fiyata bulamayacağı endişesi ile hareket eden tüketiciler, otomobil ve gayrimenkulde olduğu gibi ayakkabıdan kıyafete kadar birçok ürüne de yatırım aracı gözü ile bakmaya başladı. Sektör temsilcileri, vatandaşların söz konusu eğiliminin ikinci el ürün satan platformlara da ilgiyi artırdığını dile getirdi. Bu nedenle indirim sezonuna girilen hazır giyim ve ayakkabı sektörlerinde özellikle kışlık ürünlere talep adeta patladı. ABD’de geçtiğimiz ay yapılan bir araştırma da bu durumu doğruluyor. İngiltere merkezli global veri analizi ve danışmanlık şirketi GlobalData tarafından yayınlanan rapora göre, küresel ikinci el eşya pazarı bu yıl 24 büyüyecek.

 

Kısır döngü

 

Türkiye’de 184 üye firmaya ait 465 marka ve 59 bin mağazayı temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel de bu durumu doğrulayan isimlerden biri.

 

Dünya’dan Yener Karadeniz’e konuşan Sinan Öncel, derneğe üye firma yöneticilerinin yaşanan ekonomik belirsizlik ortamında cirolarda düşüş beklerken bunun tam tersine yaşanan artışın kendilerini şaşırttığını söyledi. Öncel, şunları söyledi: “Bu durumun sebebine baktığımızda tüketicilerin zam gelecek beklentisi ile hızlı tüketim ürünlerine talep gösterdiğini görüyoruz. Tuvalet kağıdından sabuna, gıda ürünlerinden ev eşyasına kadar birçok ürün ilerde bu fiyata bulunamayacağı ve ilerde kullanırım düşüncesi ile şimdilerde büyük boylarda ve yüksek adetlerde alınıyor. İhtiyaçlar erkene çekiliyor. Söz konusu gelişme talep enflasyonuna yol açıyor. Kısır bir döngü durumu söz konusu. Talep, fiyat artışlarını da beraberinde getiriyor. Enflasyonist beklentiyi kırmak lazım. Vatandaş bu kısır döngüye girmiş durumda”.

 

Kışlık ürünlere talep artıyor

 

Hazır giyim ve ayakkabıda da benzer bir durumun yaşandığını kaydeden Öncel, şöyle devam etti: “Birçok üründe olduğu gibi hazır giyimde de kışlık ürünlere talep söz konusu. Vatandaşlar, ürünlere bir anlamda yatırım aracı olarak bakıyor. ‘Kullanmasam satarım ya da kullanıp daha sonra satarım’ düşüncesi ile hareket ediyor. Bu da ikinci el ürün satış platformlarında hareketliliğe yol açıyor.”



Etiketler: