Dünyayı Susuz Günler Bekliyor! Latin Amerika Ve Güney Afrika Çok Zor Günlerin Eşiğinde!

Kuzey Amerika’nın en büyük nüfuslu kenti olan 22 milyon nüfuslu Meksika’nın başkenti Meksiko, “Sıfır su”lu günlerin korkusunu yaşıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Sıfır su” evlerde, ofislerde, ticari mekanlarda, AVM’lerde musluklardan bir damla bile su akmaması demek. Tek istisna: Hastaneler. Bu süreç başladığında Meksiko  halka ellerinde bidonlarla belediyenin su dağıtım merkezlerinde kuyruğa girmek zorunda kalacaklar.

 

Bu durumun birinci  nedeni, yıllardan beri azalan yağmur.  Yetkililer, kentin su depolarının en geç Haziran ayı sonunda tamamen tükeneceğini açıkladılar. Zaten şu anda mevcut şebekesi kapasitesinin sadece yüzde 28’i kadar su verebiliyor. Bu geçen yıl yüzde 38, 2022’de ise yüzde 45 dolaylarındaydı. Kent yönetimi çözmek için yeraltı sularına yöneldi ama onları da kısa sürede tüketti. Meksiko, su kriziyle karşılaşmış olan tek büyük kent değil.

 

Brezilya’da Sao Paulo kenti 2014-2015’te aynı tabloyla karşılaştı: Kentin 20 milyon nüfusuna su kesintisi getirildi bu da daha büyük olabilecek krizi frenledi. Güney Afrika’da 4 milyon kişinin yaşadığı Cap Town kenti, 2018’de “Sıfır su” dönemini yaşadı. O kadar ki, halkın kullanabileceği su miktarı yüzde 57 azaltıldı. Böylece yağmur mevsiminin başlayacağı Haziran ayına ulaşılabildi.