DiÅŸi Köpek Balıkları Erkeklere Ä°htiyaç Duymadan Hamile Kalıp DoÄŸurabiliyor!

Ä°talyan araÅŸtırmacılar, diÅŸi köpek balıklarının erkeklerle döllenmeden hamile kalıp çocuk yapabildiklerini tespit ettiler.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Hem ÅŸaşırtıcı, hem de ürkütücü bir haber bu. Ä°talya’da diÅŸi köpek balıkları, erkeklere ihtiyaç duymadan hamile kalıp doÄŸum yapabiliyorlar.

 

Geçenlerde “Scientific Reports” dergisinde yayınlanan bir araÅŸtırmada,  nesli tükenme tehlikesi altında olan bir tazı köpekbalığının tek başına hamile kalıp doÄŸum yapması ayrıntılı olarak anlatıldı.

 

18 yaşında olan ve 2010’dan bu yana Sardunya’da büyük bir akvaryumda yaÅŸayan iki diÅŸi köpekbalığı, 2020 yılından beri birer yıl arayla her yıl tek baÅŸlarına doÄŸum yapıyorlar.

 

Bilim insanları diÅŸi köpekbalıklarının çiftleÅŸmeden doÄŸum yapmalarını çevre etkilerine baÄŸlıyorlar: Erkek köpekbalığı sayısının azalması, çiftleri nesli devam ettirmek için tek baÅŸlarına hamile kalıp yavru dünyaya getirmeye yöneltiyor.

 

Benzer olayın ABD, Avustralya ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nde farklı tür diÅŸi köpekbalıklarında son 20 yılda birçok kez gözlendiÄŸi de belirtildi.

 

Deniz köpeÄŸi olarak da bilinen ve boyu 1,5-2 metre arasında olan tazı köpekbalığı, kaçak avcılık tarafından tehdit ediliyor.

 

Son not: DiÅŸi köpekbalıklarının tek baÅŸlarına doÄŸurdukları yavrular hayata tutundu.



Etiketler: