Bir Zamanlar Dünyada Bir Gün 13 Saat Sürüyordu!

Ay sayesinde Dünya’da günler uzuyor. Çünkü Ay bizden yılda 3,8 santimetre uzaklaşıyor.  Bu da her yıl günlerin bira daha uzaması anlamına geliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Jeolojik araştırmalar Ay’ın bir zamanlar Dünya’ya çok daha yakın olduğunu gösterdi. Bu da o zamanlar Dünya’da günlerin daha kıs olduğu anlamına geliyor.

 

Bir başka deyişle, milyarlarca yıl önce, Dünya’da 1 gün 13 saatten daha kısaydı. Şimdi 1 gün 24 saat ve her yıl biraz daha uzuyor. Nedeni: Gel-git’ler.

 

Londra’daki Royal Holloway Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör David Waltham, “Gel-git’lerin Dünya’nın dönüş hızını yavaşlatıyor, bu da Ay’a ek enerji olarak dönüyor. Ay’ın yıllık uzaklaşmasına bakıp bunun dikkate bile alınamayacak kadar az olduğunu düşünebilirsiniz ama milyarlarca yıllık bir süreç düşünüldüğünde. Dünya’mızın 4,5 milyar yıllık tarihinde bunun köklü bir değişiklik anlamına geldiğini farkedersiniz” dedi.

 

Günümüzde Ay, Dünya’dan 184 bin 400 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bir süre önce yapılan bir araştırma, yaklaşık 1,2 milyar yıl önce Ay bizden sadece 270 bin kilometre uzaklıktaydı. Yani, bugünkü uzaklığının yaklaşık yüzde 70’i kadar bir yerde.

 

Sonuç: Dünyanın kendi çevresinde dönüşünün daha hızlı olması, günleri kısaltıyordu. O kadar ki. Bir günde güneş iki kez batıyor, iki kez doğuyordu!



Etiketler: