Adolf Hitler'in İsminin Verildiği Böceğin İsminin Değiştirilmesi Reddedildi!

Bu, Slovenya’da sadece birkaç mağarada görülebilen kör ve etobur bir böcek. Kendisine verilen ad nedeniyle Hitler’in son kurbanı olacak.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Anophthalmus hitleri”.40 bin türü bulunan “Karafatma” sınıfından bir böcek. Ama bir özelliği var: Adolf Hitler hayranı biri tarafından ona “Bilimsel” ad olarak Alman diktatörüne gönderme yapan bir isim konuydu. Kahve ve kırmızı karışımı renkte, 5-5,5 milimetre boyunda ve kör olan, Slovenya’da sadece 5 mağarada bulunan bu hayvancığa 1937’de amatör böcek koleksiyoncusu Oskar Scheibel, Hitler’in adını verdi. Scheibel, hem Yugoslavya bölgesinin böceklerine, hem de Hitler’e tutku derecesinde bağlıydı.

 

O tarihten bu yana bilim insanları zavallı böceğin adını değiştirtmek için uğraşıp duruyorlar. Ancak “Uluslar arası Zooolji Adlandırma Komisyonu” bugüne kadar tüm bu girişimleri reddetti. Komisyon, “Bazı isimlerin rahatsızlık yaratabileceğinin farkındayız. Ancak incitici veya etik olarak kabul edlemeyecek isimleri yargılamak bize düşmez” açıklaması yaptı. Yani, Slovenya karafatması Hitler’in adını koruyacak.

 

Hem sonra diktatör adını taşıyan ilk böcek değil bu. Örneğin, tarih öncesi yaşamış bir böcek “Rochlingia hitleri” adını taşıyor. İtalya’nın işgal ettiği yıllarda Libya’da keşfedilen kelebeğin adı ise “Hypopta mussolini”..